PDA

View Full Version : PC reboots whenever i exit out of the game



systris
07-19-2014, 08:45 PM
Hello,

Whenever i go to exit out of the game, my computer restarts itself. this has happened twice. i am hesitant to go back in the client because it is really annoying to go through the computer's reboot sequence every time i finish playing for the moment.

Fasti
07-20-2014, 03:28 AM
Can you take a look at the Windows Event Viewer (http://windows.microsoft.com/en-us/windows/what-information-event-logs-event-viewer#1TC=windows-7) to see if it shows a specific error that might be causing these restarts?

Once we've pinpointed the cause it will help us provide the proper steps to get this resolved.

Thanks!

Slartibart
07-20-2014, 10:10 AM
This happens to me too. Windows 7 home edition, Geforce GTX 460.
Does the following have any meaning for you? It comes from the Windows Event Viewer.
Thanks!!!
Edit: maybe can be useful to know that I'm playing full screen, not windowed.

- <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
<Provider Name="EventLog" />
<EventID Qualifiers="32768">6008</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2014-07-20T16:50:09.000000000Z" />
<EventRecordID>265519</EventRecordID>
<Channel>System</Channel>
<Computer>pc-PC</Computer>
<Security />
</System>
- <EventData>
<Data>18:48:11</Data>
<Data>‎20/‎07/‎2014</Data>
<Data />
<Data />
<Data>15521</Data>
<Data />
<Data />
<Binary>DE07070000001400120030000B00C900DE0707000000140010 0030000B00C900600900003C00000001000000600900000000 0000B00400000100000000000000</Binary>
</EventData>
</Event>

Cutepetz
07-20-2014, 09:39 PM
This is happening to me too, and is everytime I played archeage.

Atredie
07-21-2014, 08:51 AM
Same problem here. It's weird, because quitting the game drops all the way out of windows and down to bios, and they offers to restart in safe mode. When I recover, it is almost like I am coming out of sleep mode - firefox auto resumed a download that was running in the background. First time it happened I thought it was a power / overheating issue.


unexpected shutdown:
Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
<Provider Name="EventLog" />
<EventID Qualifiers="32768">6008</EventID>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2014-07-21T03:12:55.000000000Z" />
<EventRecordID>96145</EventRecordID>
<Channel>System</Channel>
<Computer>Keith-PC</Computer>
<Security />
</System>
- <EventData>
<Data>8:11:23 PM</Data>
<Data>‎7/‎20/‎2014</Data>
<Data />
<Data />
<Data>7627</Data>
<Data />
<Data />
<Binary>DE0707000000140014000B001700AA01DE0707000100150003 000B001700AA01600900003C00000001000000600900000000 0000B00400000100000000000000</Binary>
</EventData>
</Event>

previous reboot unexpectd:
Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
<Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}" />
<EventID>41</EventID>
<Version>2</Version>
<Level>1</Level>
<Task>63</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x8000000000000002</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2014-07-21T03:12:37.669619700Z" />
<EventRecordID>96151</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>Keith-PC</Computer>
<Security UserID="S-1-5-18" />
</System>
- <EventData>
<Data Name="BugcheckCode">0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
<Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
<Data Name="SleepInProgress">false</Data>
<Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
</EventData>
</Event>

It says the system shutdown at 8:11:23 was unexpected, but the last log prior to the shutdown is at 8:09:57 (first system reboot log 8:12:26)

I'm also getting some pcregservice errors and some dns errors.

Valamir
07-22-2014, 06:25 AM
same problem here

id event 6008
binary: DE070700000014000C0027002F00D101DE070700000014000A 0027002F00D101600900003C00000001000000600900000000 0000B00400000100000000000000


id event 6008
binary:
DE070700060013001600080016008E00DE0707000600130014 00080016008E00600900003C00000001000000600900000000 0000B00400000100000000000000

id event 6008
binary:
DE0707000600130001000A0027000F01DE0707000500120017 000A0027000F01600900003C00000001000000600900000000 0000B00400000100000000000000


cept the first day everytime i closed the game the pc did reset...

then rather than to logout immediatly from the game i tried to log out to char screen, then log out to server selection, await a min and click close the game and it did never reboot the pc this way :)

still a bit annoying

WNxArcticwolf
07-22-2014, 06:29 AM
i had this once too.

So it seems a world wide problem /

ouchies
08-01-2014, 11:31 PM
Me too..Happened to me alot of times after closing the client

Orthrustoad
08-20-2014, 11:25 PM
This is also happening to me, every single time i close out of the game.

Zazens
08-21-2014, 03:43 PM
Are you guys closing the game through Task Manager (ending task) or through ingame?

Pat1487
08-21-2014, 08:02 PM
CBE3 brought all sorts of issues for me, including this one, CBE2 was perfectly fine though
This happened to me, twice, i thought it was just my old computer being old, but if its happening to others maybe there's something to it

I have no event recorded that is relevant to the time that it happened, i looked through all the sections of the event viewer, all thats there is after my computer restarted and it has the standard "recovered from an unexpected error" event with the time where my computer shut down but at the time of shutdown and even slightly before the only events that are there are normal Information events about stuff unrelated to archeage

Happened both times on closing the client, through the normal exit game button in the menu and waiting for the timer to hit 0 on the exit game thing, upon hitting 0 is when my computer shuts down

This only happened during CBE3 and didnt occur at all during CBE2, and i played a lot more during CBE2

My hackshield was also broken for CBE3, the first time i started the game the korean hackshield error page would open, i would close out of it and start the game a 2nd time and hackshield would actually load and the game would start, those 2 things are probably unrelated but i figured i should include it here

And i also had the game freeze on me twice during CBE3, to the point where i had to force it closed with task manager (computer didnt shut down during this), i switched into DX11 after all these problems and they cleared up, no more shutdowns/freezes, but i would rather run the game in dx9 as the fps drops in dx11 for me

Nefim
08-21-2014, 08:13 PM
Edit: I re-read the first page of posts.... nvm what I said, Still looking in to it.

Edit 2: there is a way to have a mini dump when windows crashes. It needs to be turned on and will log what caused the system to reboot. it is very similar to the Event log viewer someone linked to before. Google Read Crash Log < Insert your OS>

now back to looking for a solution! wish meh luck!


Edit: Common issues include bad driver updates or the need for driver updates. So please list Driver version if possible. Also, please list CPU as there has been at least one Cause of this being the problem. Basically, give us a run down of your system spec and include driver versions and OS. Ty.

I would also like to know the duration you guys tend to play, or if it happens as soon as you login and then out. It very well could be a memory issue ( I have long suspected Archeage to have a memory leak)

Pat1487
08-23-2014, 09:03 PM
CBE4 has been performing normally, no freezes or pc shutdowns, and hackshield works the first time now, i put it back into dx9 and it has been fine

I also started using this during this event: http://www.reddit.com/r/archeage/comments/2771r9/release_blaa_borderless_archeage/
Which may or may not have helped

jaisny
08-24-2014, 03:22 AM
If I exit game with the Game default esc - the game crashes my pc - through task manager it is Ok

Fasti
08-24-2014, 03:36 AM
If I exit game with the Game default esc - the game crashes my pc - through task manager it is Ok

Can you tell us your processor type, and speed (Ghz)? What model is your graphics card? Check for a driver update (https://support.trionworlds.com/app/answers/detail/a_id/1147), if you haven't updated in the last couple months.

Restart your PC for me, then launch the game. Once in game, instead of exiting directly, go back to the Character Select page and exit the game from character selection. Do you still have this problem? How long do you usually play before you run into this crash?

Thanks!

Laurinaldo
08-25-2014, 09:22 AM
Same to me, my computer restarts always when I left the game using the game exit button, but not on the character selection, only in the game.

Windows 7 32 bits
Core 2 duo 2.2 Mhz
Ram 2 Gb
Ati Radeon 5670

micc1988
09-26-2014, 12:55 AM
got the exactly same problem, my pc restart itself after exit the game and is really annoyng, i play aprox betwen 2 - 3 hrs

OS: windows 7 64_bits
Proc: AMD Phenom(tm) II X4 955 3.20 GHz
Ram: 4gb
Video: ATI Radeon 6750 1gb ddr5

gandalfin
09-28-2014, 04:30 AM
Same problem here reboots and randomly close archeage, thi sis annoying because im having lag a lot also , I run any other game very fast and no problems but archeage is giving me a lot of trouble random dc , im kicked out from the game for no reason, Lag

my PC---> 8gb ram , i7 2.8 ghz , NVidia gtx 295

gandalfin
09-29-2014, 12:34 PM
Im really freak out im almost ready to quit I cant play because the game kicked me out without giving me even an error WTF

kiwipearls
10-02-2014, 03:18 PM
I too am having this issue when I close the game, it shuts down and restarts my whole pc. Does not do it all the time though.

Bunx
10-02-2014, 05:40 PM
I get the same thing whenever I stay logged in for more than three or more hours. The only way to make it not reboot is to first go to the character screen, then exit the game. If I do that it doesn't happen. So my guess is it is something to do with graphics and memory.

Meowzors
10-02-2014, 07:09 PM
I have the same problem. it doesn't ALWAYS happen, but does so about 70% of the time. no relation from game play time to when it does this. ALSO it sometimes reboots my computer when "the gods disconnect me" as well.

thanks.

katsy
10-10-2014, 05:31 PM
I'm also experiencing this issue. I've browsed a ton of threads about this same problem but nobody seems to know what is causing it

Destiney
10-13-2014, 04:34 AM
I have this same issue. Updated directX as that was my first problem and all my pc updates are done, i only just started playing this game yesterday so not sure if there has been a fix for this issue yet but would very much appreciate any help or tips on fixing this issue, will try the logging back throught character slection. Thanks

Rother
10-13-2014, 05:28 AM
I have the same problem and wrote something in other thread.
http://forums.archeagegame.com/showthread.php?70294-Ability-Lag-Intermitent-Spikes-since-latest-Patch&p=843636&viewfull=1#post843636

I think this problem is an effect of the memory leak. Game crash and pc reboot when RAM is full.

Aciej
10-14-2014, 04:04 PM
It just happened to me a moment ago for a first time.
Me friend has it too from premiere.
Any logs files from this event.

My spec:
i5 2400 3.1 GHz
8 GB Ram
Randeon 7850 1GB Vram
Win 7 64 bit